petanque.fi
    
In English
 ETUSIVU 
 LIITTO 
 TIEDOTUS 
 ALUEET 
 SEURAT 
 LAJI 
 ALLAKKA 
 FORUM 
 LINKKEJÄ 
 ©INFO 
 REKISTERI 
 PRINT 

FIPJP:n hyväksymät kuulamerkit (PDF 944 kt)

Petanque - Välineet

Petanque on tarvittavien välineiden puolesta kohtuullisen edullinen harrastus.


Kuulat

Sääntöjen mukaan kuulien tulee olla metallia, joiden läpimitta on 70,5 - 80 mm ja paino 650 - 800 g.

Aloittelijalle käy hyvin harjoituskuulat, joita voi ostaa esimerkiksi marketeista ja huoltoasemilta. Kuulat myydään yleensä kuuden kappaleen kassissa tai puulaatikossa ja hintaa on keskimäärin 10 - 30 euroa. Nämä soveltuvat hyvin mökkiheittelyyn ja satunnaisiin epävirallisiin kilpailuihinkin. Harjoituskuulien kuvioinnissa, koossa ja painossa ei normaalisti ole paljoa valinnanvaraa. Koko on yleensä noin 74 mm ja paino kevyemmästä päästä, usein jopa alle virallisen minimirajan.

Pidemmälle ehtineet harrastajat käyttävät virallisia kilpailukuulia, joita voi ostaa esimerkiksi hyvinvarustetuista urheiluliikkeistä. Hintaa kolmen kuulan setillä on keskimäärin 50 - 150 euroa, kalliimpiakin tietysti löytyy. Tunnettuja merkkejä ovat esimerkiksi ranskalaiset JB ja OBUT. Sivun lopussa on muutaman kauppiaan yhteystiedot.

Minkälaiset kuulat kannattaa valita?

Pelipaikka joukkueessa ratkaisee yleensä käytettyjen kuulien ominaisuudet:

Asettajat käyttävät yleensä raidoitettuja, pieniä ja raskaita kuulia. Kuulan pintaan jyrsitty kuviointi antaa hyvän pidon käteen ja kierre puree kenttäänkin paremmin. Kuulan halkaisija voi olla esimerkiksi noin 71 - 74 mm ja painoa 720 - 800 g. Vastustajan on hieman vaikeampi kilkata pientä ja raskasta kuulaa.

Ampujat käyttävät yleensä hieman isompia ja kevyempiä kuvioimattomia sileitä kuulia. Halkaisija esimerkiksi 74 - 78 mm ja painoa 680 - 700 g. Pitkällä matkalla osumatarkkuus on parempi keveällä kuulalla, kun voimaa ei tarvitse käyttää niin paljoa. Kuulan isompi koko antaa tietenkin myös paremman osumaprosentin.

Yleiskäyttöön hyvä valinta on esimerkiksi vähän raidoitetut kuulat kooltaan noin 74 mm ja painoltaan 700 - 720 g. Kuulan kokoa valitessa pitää tietysti huomioida myös käden koko ja sormien pituus.

Katso myös Kuulakoon mittari.

Kuulilla on myös muita ominaisuuksia, joista pinnan kovuus on tärkein. Pehmeä kuula käyttäytyy yleensä paremmin vaikeilla pinnoilla ja varsinkin kilkattaessa jää paremmin "karoksi". Kova kuula on vaikeampi hallita kivisellä kentällä, mutta sen kestävyys pitkän päälle on hieman parempi.

Kuulien kestävyys

Satunnaisella harrastelijalla yksi kuulasetti voi kestää jopa eliniän, sensijaan innokkaimmat pelaajat saattavat ostaa useammankin setin vuodessa. On äärettömän harvinaista, että kuula menisi varsinaisesti rikki, siis esimerkiksi halkeaisi, mutta kovassa käytössä kilpailukuulissa olevat pakolliset merkinnät (paino ja rekisterinumero) saattavat kulua näkymättömiin jopa alle vuodessa.


Maalipallo

Maalipallon eli "snadin" tulee olla puuta, halkaisijaltaan 29 - 31 mm ja se saa olla maalattu minkä väriseksi tahansa näkyvyyden parantamiseksi. Snadit kuluvat ja katoavat helposti, siksi niitä kannattaa ostaa useampikin varastoon, kun niitä sattuu jostain löytämään. Hinta liikkuu noin 1-2 euron paikkeilla kappaleelta.

Rätti

Useimmat pelaajat käyttävät pientä rättiä, jolla he puhdistavat kuulat maasta nostamisen jälkeen. Kurakelillä joutuu usein käyttämään isompaakin pyyhettä tähän tarkoitukseen.

Mitta

Mittanauha on myös erittäin tärkeä väline petanqueta pelattaessa. Tarkoitukseen soveltuu erinomaisesti halpa parin metrin rullamitta, jolla kuulien etäisyyden snadista saa mitattua noin yhden millimetrin tarkkuudella. Olemassa on myös erikoisesti tähän tarkoitukseen valmistettuja työntömittoja, joilla päästään jo jopa kymmenysosamillimetrin tarkkuuteen. Pitkä 20 metrin mittanauhakin on usein tarpeen snadin etäisyyttä heittoringistä mitattaessa.


JB

SPK

Suomen Pétanque-Koulu
Askolantie 17 B
00600 Helsinki
Puh. 0400-967880
0400-967467
Fax 09-7774764
sp-k@nic.fi


Suomen Petanque-Liitto ry