Petankkikilpailujen järjestäminenLyhyet ohjeet pientä PR-kilpailua vartenPetankkikilpailun tarkoituksena on löytää osallistuneista joukkueista paras, toinen, kolmas jne. Kilpailu voidaan järjestää usealla vaihtoehtoisella tavalla: SarjaVarmin tapa löytää paremmuusjärjestys on se, että kaikki pelaavat kaikkia vastaan. Tämä pelitapa soveltuu yleensä vain korkeintaan 8 joukkueen kilpailuun, jos se on tarkoitus viedä läpi yhtenä päivänä. Tässä taulukossa on pelijärjestys kierroksittain eri joukkuemäärille (sulkuihin merkityllä joukkueella on lepovuoro):
Eniten pelejä voittanut on sarjan paras. Jos kahdella joukkueella on saman verran voittoja, määrää sijoituksen heidän keskinäisen ottelunsa tulos. Jos kolmella tai useammalla joukkueella on saman verran voittoja, lasketaan näiden joukkueiden keskinäisten otteluiden annettujen ja saatujen pelipisteiden erotus. Sarjan paras on suoraan koko kilpailun voittaja. Tai vaihtoehtoisesti, jos etukäteen on niin sovittu, 2 parasta pelaa finaalin ja kaksi seuraavaa pronssiottelun. Tai pelataan välierät sijojen 1-4 ja 2-3 välillä ja näistä voittajat finaaliin ja hävinneet pronssiotteluun. Tai 1 suoraan finaaliin ja vastaan välierän 2-3 voittaja jne. Suora cupTämä pelitapa on nopein. Joukkueet arvotaan cup-kaavioon ja kunkin pelin voittaja menee seuraavalle kierrokselle ja hävinnyt putoaa. Jos joukkueita ei ole tasamäärää (4, 8, 16 jne) pelataan vajaa kierros ensimmäisenä ja osa joukkueista pääsee suoraan toiselle kierrokselle. Peliparit voi arpoa jokaisella kierroksella, mutta suositeltavampaa on edetä suoraan kaavion mukaisesti ja sijoittaa alussa esim. 2 tai 4 ennakkosuosikkia siten, että ne eivät kohtaa toisiaan ennen finaalia tai välieriä. Systeemin huonona puolena on se, että noin puolet osallistuvista joukkueista saa pelata vain yhden pelin koko kilpailussa. Lisäksi arpaonni vaikuttaa hyvin paljon: Paras joukkue todennäköisesti voittaa koko kilpailun, mutta muiden sijoitus määräytyy sen mukaan, missä vaiheessa ne joutuvat pelaamaan tätä parasta vastaan. Alkulohkot ja jatkocupTämä on suosituin pelimuoto. Osallistujat jaetaan alussa 3-4 tai 5-6 joukkueen lohkoihin ja niiden sisällä kaikki pelaavat kaikkia vastaan. Vaihtoehtoisesti 3-4 joukkueen lohko voidaan pelata myös poulena tai cirkelpoulena (kts liiton kilpailusäännöt). Sarjalohkossa paremmuusjärjestys määräytyy samoin, kuin sarjassa. Jokaisesta lohkosta pääsee jatkoon noin puolet joukkueista, 3-4 joukkueen lohkoista 2 parasta ja 5-6 joukkueen lohkoista 2 tai 3 parasta. Jatkopelien kannalta lohkojen koko ja määrä kannattaa sovittaa siten, että jatkoon pääsee 4, 8, 16 jne joukkuetta. Tällöin päästään suoraan täyteen cup-kaavioon ilman välikarsintoja. Tässä pari esimerkkiä joukkuemäärän mukaan:
Sarjapelien huonona puolena on se, että usein tulee merkityksettömiä otteluita ja taktikointi on mahdollista. Näitä ongelmia ei ole poulessa ja cupissa. LohdutuskilpailutPääkilpailun ensimmäisellä kierroksella pudonneille voi järjestää lohdutuskilpailun. Näin saadaan lisäpelejä kaikille, varsinkin jos pääkilpailu on aloitettu suorana cuppina.Muita yleisiä käytäntöjäKilpailuun tulee ilmoittautua viimeistään puoli tuntia ennen kilpailun alkua, jos kilpailukutsussa ei ole muuta mainittu. Tämä antaa järjestäjälle tarpeeksi aikaa alkuarvontoihin ym. Pieneenkin kilpailuun on hyvä nimetä tuomari ja lisäksi jury, jossa on tuomarin lisäksi kaksi muuta henkilöä. PR-kilpailussa tuomarina voi toimia kuka tahansa riittävän kokemuksen omaava. Kilpailun järjestäjä huolehtii tulostaulusta ja pelikaavioiden täyttämisestä. Pelikenttiä ei tarvitse rajata, jos tilaa on runsaasti käytössä. Muutoin rajaukseen voi käyttää narua, joka kiinnitetään maahan nauloilla. Kunkin kentän leveys tulisi olla noin 3-4 metriä ja pituus 12-15 metriä. Kilpailupaikalla tulee olla ensiapuvälineet ja läheisyydessä WC-tilat. Jos kilpailuun peritään osallistumismaksu, on palkintojen arvon suositeltavaa olla ainakin puolet yhteissummasta. Sarjakaaviot on helppo tehdä Sarjakaavion teko-ohjelmalla. Muita pelikaavioita löytyy Sekalaista -osastolta. |